top of page

‘In mijn schilderijen lees je me.’

Schilderen is mijn levensgezel. Het is er altijd, dat stelt me gerust.
Bladerend door mijn inspiratieboek laat ik me raken door beeld of licht, door kleur of vorm. Van daaruit groeit een schilderij. Mijn gevoel bepaalt welke kleuren ik kies, de sterkte van de penseelstreken. Ik geef mijn innerlijke wereld vorm in kleur en diepte: van verdriet over ontroering tot intens geluk. In mijn schilderijen lees je me.

Tegelijk overstijgt mijn werk mijn individuele gevoel. Dat mensen geraakt worden en bij hun eigen gevoel komen door een schilderij van mijn hand vind ik magisch. Een werk tentoonstellen en verkopen schept verbondenheid.
Behalve met mezelf en met anderen, verbindt schilderen me ook met de essentie van het leven. Schilderen is ademen. Ik kan niet zonder.

‘Schilderen is ook zuchten.’

Helemaal loskomen van de buitenwereld en één worden met het schilderij is heerlijk.
Maar schilderen kan ook sleuren zijn, schrobben, wroeten, zuchten. Soms voelt schilderen als beeldhouwen - een beeld bouwen - met penseelstreken. Ik voeg toe en wis tot het beeld klopt en samenvalt met mijn gevoel. Pas wanneer er niets meer wringt in kleur en vorm is een schilderij voor mij af. Dan valt alles op zijn plaats, op het doek en in mezelf.

Grenzeloze vrijheid binnen vier muren

Mijn atelier in Antwerpen is een zalige plek in het licht van het park en de schaduw van de bomen. Wanneer ik mijn atelier binnenstap, laat ik de wereld en mijn gedachten los. Dan is er alleen het schilderen en ik. Meditatief bijna.
Omdat ik niet wil dat afmetingen me belemmeren, knip ik zelf mijn doeken van een grote rol. Pas na het schilderen bepaal ik de grenzen van mijn schilderij. Het kan zijn dat ik randen wegsnij. Zo blijft alleen over wat klopt. Dat doek span ik op.  
Wanneer ik een afgewerkt schilderij na een tijd opnieuw bekijk, wil ik dat het mij nog raakt. Gebeurt dat niet, dan overschilder ik het. Zo ontstaat ruimte voor iets nieuws, een nieuwe kans.

Wil je mij ontmoeten?
Mijn werken ontdekken?
Welkom in mijn atelier.  

 

Katrijn
 

bottom of page